Dla Ciała !

Zaproszenie na herbatę.
      Napój arystokratów i zwyczajnych ludzi. Zielona, czerwona, czarna, żółta i biała. Orzeźwia, koi, pobudza, energetyzuje, natchnie dobrymi myślami, wyciszy, pozwoli oderwać się od codziennych trosk. Wszystkie wbrew obieganym opinią pochodzą z tej samej rośliny. Bogactwo oryginalnych i niepowtarzalnych smaków i aromatów wynikają głównie z odmiennej obróbki. Czarna powstaje w wyniku pełnej fermentacji liści krzewów herbacianych, stąd jej intensywny aromat smak i ciemna barwa. Czerwona i żółta są półfermentowane. Zielonej i białej liście się tylko suszy. Herbata jest w Polsce ciągle jeszcze mało docenianym napojem, być może dlatego, że zbyt mało ją znamy, rzadko sięgamy po nowe smaki, niewłaściwie ją parzymy. Dla wielu z nas jest napojem do popijania posiłków. A szkoda ! Powoli... ale jednak... odkrywamy zalety egzotycznych odmian tego napoju, konkurujących ze zwykłą czarną "ekspresową".

Gatunki herbat:
      Na całym świecie wytwarza się setki różnych gatunków herbat, wszystkie z liści tej samej rośliny: Camelia Sinensis (Kameli Chińskiej) czyli po prostu z krzewu herbacianego.

Camelia Sinensis - roślina, której liście używane są do produkcji herbat zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych takich jak garbniki , alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E.

biała - eliksir młodości
czarna - myśli rozjaśnia
zielona - klasyka zdrowia
żółta - cesarskie herbaty
czerwona - Południowa Afryka zachwyca nie tylko safari i złotem
owocowe - aromatyczne smaki zdrowia
ziołowe - (nie tylko dla dzieci i nie tylko na ból brzucha) najlepsza profilaktyka

Zaproszenie na kawę.
      KAWA jest napojem wyjątkowym. Spokojnie można nazwać ją też muzą. Już w XVI wieku w Mekce napisano o niej pierwszy wiersz, a dwa wieki później Jan Sebastian Bach stworzył Kantatę o Kawie. Sam był jej wielkim miłośnikiem podobnie jak Balzac, który wypijał jej 40 filiżanek dziennie a Voltane nawet 50. Z kolei napój kawowy szykowany dla Beethovena zawsze miał liczyć 60 ziarenek. Jednak każda miłość, również ta do kawy ma swoich przeciwników. Kiedy w XVII wieku kawa trafiła do Europy, traktowano ją jak dzieło szatana i nazywano "Arabskim Winem". Dopiero ówczesny Papież Klemens VIII wydał pozwolenie na jej picie. Natomiast w XIX wieku Turczynki mogły uzyskać rozwód jeśli ich mężowie wzbraniali im wypicia jednej filiżanki tego napoju dziennie. Dwa wieki temu za idealną kawę uznawano taką, która miała w sobie "czarność węgla, przejrzystość bursztynu i gęstość miodowego płynu".

Gatunki kaw:
      Mając do wyboru niezliczone odmiany kawy, nie zdajemy sobie na ogół sprawy z tego, że produkowane są one właściwie z dwóch gatunków ziaren. Najpopularniejsza i najlepsza to oczywiście arabika (Coffea arabica) pochodząca z wyżyn Etiopii, a uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar. Drugim, nieco gorszym w smaku gatunkiem jest robusta (Coffea canephora) – odkryta stosunkowo niedawno, bo dopiero w XIX wieku. Ten gatunek rośnie szybciej od arabiki, jest również bardziej odporny – na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, zawiera jednak więcej kofeiny i jest znacznie bardziej gorzki.

coffea Arabusta – hybryda Krzyżówka Coffea Arabica i Coffea Rousta, wyhodowana na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Smakiem przypomina arabice a odpornością robustę.
coffea Excelsa - Jedna z najstarszych krzyżówek uprawiana w Afryce Równikowej
coffea Robusta – kawa robusta (coffea conephora)
coffea Arabusta – hybryda Krzyżówka Coffea Arabica i Coffea Rousta, wyhodowana na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Smakiem przypomina arabice a odpornością robustę.
coffea Liberica – kawa liberyjska Gatunek odkryty na początku XX w. w Gwinei, daje bardzo duże ziarno o słabym smaku i zapachu. Służy głównie jako dopełniacz do droższych mieszanek